Nazaré – Sitio

Het authentiek vissersstadje Nazaré is de meest pittoreske kustplaats van de Zilverkust. De benedenstad A Praia heeft een wirwar van smalle, geplaveide straatjes die afdalen naar het brede zandstrand met hoge kliffen. Langs de levendige boulevard vindt u voornamelijk souvenirwinkels en overheerlijke restaurantjes. Deze uitgelezen vakantieplek, ook voor de lokale Portugezen, is gebouwd onder en op een klif.  

U kunt Nazaré het best ontdekken door er een ontspannen wandeling te maken. Stop in één van de restaurants om te genieten van de gastronomie en er verse zeevruchten, gegrilde vis of een heerlijke caldeirada te eten. Bij het vallen van de avond kunt op één van de terrasjes met zeezicht genieten van de zonsondergang.

Op het witte sikkelvormige strand, de Praia da Nazaré, vormen de bontgekleurde strandtenten een vrolijk contrast tegen het blauwe water van de Atlantische Oceaan.

Niettegenstaande het toerisme bleven de oude tradities bewaard. De vissers en hun vrouwen,  traditioneel gekleed in zeven rokken, herstellen de netten, drogen en verkopen de vis. Op het strand kun je ook kleurrijke authentieke vissersboten bewonderen.

Ten noorden van het strand ziet u een indrukwekkende kaap. Daar is de bovenstad “O Sítio” gelegen. Daar bevindt zich de oude historische stadskern van Nazaré. Met de kabelbaan, de ascensor, komt u naar dit hoger gelegen Sitio, met heel wat meer inspanningen geraakt u er ook per trap.

Boven op de rots is er een kleine kapel “Ermida da Memória” en het uitzichtspunt, “Miradouro do Suberco”. Hier heeft u een van de mooiste uitzichten van de Portugese kust, u hebt zicht over “Praia da Nazaré”, de haven en de zuidelijker gelegen stranden.

Op het uitgestrekte plein met toeristenwinkeltjes en kraampjes staat de 14e eeuwse kerk “Igreja de Nossa Senhora da Nazaré” in het praallicht. Binnenin vindt u azulejos en een zwarte Madonna. In het museum Museu Etnográfico Dr. Joaquim Manso leert u over de geschiedenis en folklore van Nazaré.

Als u vanop het plein neerwaarts richting zee wandelt, komt u voorbij het beeld van de legendarische figuur Veado, een surfer met een hertenhoofd.

Na 10’ bereikt u het 16e eeuwse “Forte de Sao Miguel” met de vuurtoren de “Farol de Nazaré” en een klein museum. Van hieruit hebt u links een weids zicht over de toeristisch Praia da Nazaré en rechts ziet u de Praia da Norte met de woeste adembenemende golven. Het is een onbewaakt strand midden in een landelijke, ongerepte omgeving met duinen waar de oorspronkelijke vegetatie bewaard is gebleven. De woeste zee is gevaarlijk om te zwemmen of te baden maar is zeer populair bij de surfers

Nazaré is wereldberoemd om deze hoge golven en de surf, dankzij de “Canhãoda Nazaré”, een onderzees fenomeen waardoor perfecte reuzengolven worden gevormd. De hoogste golf ter wereld (35m) werd er getrotseerd. Op het strand kunt u de heldendaden van de jonge surfers van over de hele wereld bewonderen.

Een mooie wandeling vanaf Sítio door het Parque da Pedralva leidt u tot Pederneira. Dit is een natuurlijke uitkijkpost met een fantastisch uitzicht over de kust van Nazaré. 

Ten zuiden van Nazaré ligt de nieuwe vissers- en jachthaven. 

Translate »